País del vi

Notícies

GENER 2011

24_01_2011

La gastronomia popular de Valls i Vilafranca s'alia amb els vins de KM0

Aquest 23 de gener Valls acull la Gran Festa de la Calçotada, una diada festiva, popular que impregna els carrers i places de Valls d'un marcat tipisme i bullícia. El mateix dia, Vilafranca del Penedès celebra la Festa del Xató. Són dues de les grans festes gastronòmiques del país i un dels trets que es repeteix és la promoció dels vins de KM0. L'aposta pel producte autòcton és clara des de les organitzacions.

A Valls, una de les grans novetats és el nou Espai del Vi de la DO Tarragona, una fira de degustació i tast en la qual hi participen vuit cellers i empreses productores d'aquesta denominació d'origen. Rafael Castells, secretari general de la cambra de Comerç de Valls, l'entitat que organitza la Gran Festa de la Calçotada, recorda que és la primera vegada i que ha estat el resultat d'un interès mutu.

La Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls inaugura aquest divendres 21 la nova agrobotiga situada a l'antic celler de la cooperativa. Amb aquest ambiciós projecte, vol apropar al consumidor els vins i caves "Ull de Llebre de Valls" i "Pont de Goi" blanc, així com el "Xat de Benaiges", un vi especial per a calçotades. Un espai destacat l'ocupen vins i caves de cooperatives pròximes com el Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Vinícola de Nulles i Unió Corporació Alimentària.

Rafael Castells explica que la calçotada és un bon moment per al sector vitivinícola, atès que en els àpats hi ha vins negres, blancs i caves. El secretari de Cambra de Valls creu que bona part del que ofereixen els restaurants de la zona, embotellats o a doll, són vins del país, tant de la DO Tarragona com de la DO Penedès.

Ara bé, les calçotades no s'acaben en aquesta festa multitudinària, la temporada s'allarga fins a l'abril en restaurants i masies. I no sempre el vi és d'origen local. Segons explica Joan Antoni Linares, gerent de la cooperativa de Valls, ells elaboren el vi Xat de Benaiges, que du el nom de l'inventor del calçot a la fi del segle XIX, i el nombre d'ampolles que es venen és testimonial pel volum de les calçotades. Reconeix que potser s'ha millorat respecte a d'altres temporades, però rebla que resta molta feina per fer per canviar la tendència. L'ús de vins de fora de la comarca i de fora de Catalunya respon, bàsicament, segons el gerent de la cooperativa, a la competència ferotge entre els restauradors i a la cerca del producte més barat del mercat, i aquí no importa si és de casa o forà. Linares sí destaca que els organitzadors de la Gran Festa de la Calçotada han comprat a la cooperativa 5.000 ampolles i 100 litres de vi a doll per omplir els porrons, una xifra que es manté des de l'any passat.

La xatonada de Vilafranca del Penedès està organitzada pel Patronat Municipal de Comerç i Turisme i el Gremi d'Hosteleria de l'Alt Penedès, i compta amb la col·laboració del Consell Regulador de la DO Penedès.

Des de la implantació de la Festa del Xató a Vilafranca, la denominació ha prioritzat que a la festa hi hagi vi (i cap mes beguda), indica Josep Ribas, el secretari de l'entitat. En els primers temps, el Consell regalava unes ampolles de vi genèric. Despres es va apostar per la presència de vi amb marca, i ara fa un comunicat als cellers, i els que ho creuen convenient, participen a la festa amb unes caixes del seu producte.

Aquest any, els visitants, amb el mateix tiquet, poden tastar 4 tipus de xató i una copa de vi i a mes poden triar de quina marca el volen. El Consell, des de 2010, regala també un portacopes, que permet portar la copa penjada com un collaret, i deixa les mans lliures per menjar i saludar els amics. També se n'han regalat a d'altres municipis per la seva festa (el Vendrell, Canyelles, Cubelles, St. pere de Ribes).

Dolors Pons, presidentas del Gremi d'Hostaleria del Penedès, pensa que el sector cada cop aposta més pels vins de proximitat en les seves cartes, i afegeix que cal incidir en aquest aspecte, tot i recordant que potser sí s'ha trigat massa a reconèixer el valor de tot el que es té a l'abast de la mà. El proper pas, molt oblidat fins fa poc, és el de recomanar als clients dels restaurants els vins del Penedès quan en demanen un d'altres denominacions d'origen. Pons explica que gairebé sempre que es dóna el consell el que el rep hi agraeix, alhora que descobreix productes amb una molt bona relació entre qualitat i preu.

Cal recordar que del 23 al 25 de Gener la D.O. Penedès serà present a la nova fira Vinya&Tast que s'organitza a Vilanova i la Geltrú.

Font: vadevi.cat

AJUDA

SUPORT

SEGUEIX-NOS A:

FacebookFacebook

RSSRSS

PCTUE

© 2010 Associació País del Vi | Tots els drets reservats | Politica de privacitat | Nota legal