Els socis ordinaris són tres Cambres de Comerç de la província de Tarragona (Reus, Tortosa i Valls) juntament amb cinc denominacions d’origen també de la província de Tarragona (D.O. Conca de Barberà, D.O. Montsant, D.O.Q. Priorat, D.O. Tarragona i D.O. Terra Alta).
Vins del priorat, qualitat de prestigi mundial
La Denominació d’Origen Qualificada Priorat és una petita regió muntanyosa situada al cor de la província de Tarragona. La serra de Montsant la delimita al nord, a ponent hi ha la serra del Tormo i a llevant la del Molló i de l’Argentera. Al sud s’obre pas el riu Siurana en direcció a l’Ebre. De fet, el riu Siurana travessa aquesta zona vitivinícola de nord-est a sud-oest tot marcant una tortuosa depressió completament envoltada de muntanyes.
En formen part 11 dels 23 municipis de la comarca del Priorat. Es tracta dels municipis de La Morera de Montsant i el seu agregat Escaladei, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, Gratallops, Bellmunt del Priorat, Porrera, Poboleda, Torroja del Priorat, El Lloar, la part nord del municipi de Falset i la part est del terme municipal de El Molar. La introducció de la vinya, així com la seva expansió, és deguda en gran mesura a la fundació, durant el segle XII, de la Cartoixa d’Escaladei. Set pobles de les rodalies estaven sotmesos al domini feudal del prior de l’abadia i d’aquí li ve a aquesta zona el nom de Priorat.
El 18 de desembre de 2000, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya va aprovar l’ascens de la DO Priorat a la categoria de Denominació d’Origen Qualificada, i així es va convertir en l’única DO catalana amb aquesta condició
El Consell Regulador és un òrgan administratiu que té la funció de vetllar per l’aplicació del reglament que regula la DOQ i la vigilància del seu compliment. Entre les funcions del Consell Regulador hi ha la d’orientar, vigilar i controlar la producció, elaboració i qualitat dels vins emparats per la DO, com també vetllar pel prestigi de la denominació d’origen al mercat nacional i a l’exterior i perseguir l’ús indegut del seu nom, així com portar els registres de vinyes, de cellers de producció i criança, i el control d’entrades i sortides de raïm, mostos i vins a les instal·lacions d’elaboració i emmagatzematge.
El compromís amb el seu territori és una de les senyals d’identitat de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. És per això que aquest òrgan col·labora en totes aquelles iniciatives que tinguin com a objectiu el foment de la cultura local i el respecte pel territori i el paisatge del Priorat. En aquest sentit, entre d’altres, la DOQ Priorat promou, en el marc dels Jocs Florals de Torroja del Priorat, el Premi Ramon Vidal i Barraquer al millor article publicat a la premsa d’àmbit català, estatal o internacional sobre els vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. En els darrers anys, la DOQ Priorat ha promogut i impulsat la Normativa de Paisatge de la DOQ perquè productors i agents locals tinguin cura de la preservació del territori i de les formes de conreu, de producció i de les formes de treball tradicionals que hi conviuen. Les formes de vida locals donen identitat a la comarca i la DOQ Priorat, preservant-les, també afavoreix el progrés i la millora del seu àmbit més proper.
A més a més, la DOQ Priorat participa activament cada primavera en l’organització de la Fira del Vi de Falset, que serveix com a important aparador de les novetats vitivinícoles de la zona. També aixopluga diversos esdeveniments promocionals de la producció vinícola local, com per exemple, i entre d’altres, el “ Tast amb llops” de Gratallops, el “Tast de les Mines” de Bellmunt del Priorat, la “Nit de Vins” i la “ Mostra de vins de Torroja” de Torroja del Priorat, el “Tast de Carinyenes” i la “Mostra de vins de Porrera” de Porrera, o la Festa del Vi de Poboleda, coincidint amb l’inici de la temporada de verema
CONSELL REGULADOR DO "PRIORAT"
C. Major, 2
43737 TORROJA DEL PRIORAT
Tel. 977 839 495
© 2010 Associació País del Vi | Tots els drets reservats | Politica de privacitat | Nota legal