Els socis ordinaris són tres Cambres de Comerç de la província de Tarragona (Reus, Tortosa i Valls) juntament amb cinc denominacions d’origen també de la província de Tarragona (D.O. Conca de Barberà, D.O. Montsant, D.O.Q. Priorat, D.O. Tarragona i D.O. Terra Alta).
La "Terra Alta" és la regió vitivinícola més meridional de Catalunya, de tradició mediterrània i amb una història mil·lenària. Està situada al sud oest de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses. Del seu paisatge en destaquen les serres calcaries del Port d'Horta, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls. Aquestes formacions expliquen gran part de les particularitats del terrer i són l'origen de les dues unitats de paisatge amb vocació vitivinícola: La Plana i l'Altiplà. L'altitud sobre el nivell del mar es troba d'aquestes terres de conreu està compresa entre els 350 i els 500 metres, pel que el nom "Terra Alta" únicament bé donat per la perspectiva que s'obté de la regió des de la depressió del riu Ebre. El sòls, en general, presenten textures mitjanes, són rics en calcaria i pobres en matèria orgànica i en destaquen els sols de panal (duna fòssil d'origen quaternari). El clima regional es mediterrani sec i està caracteritzat per una pluviometria escassa (350-500 mm/any), abundant insolació i dos vents dominants, el cerç (NO) i la garbinada (conjunt de marinades de diverses components).
La vinya a la DO "Terra Alta" és un element tel·lúric que ha desenvolupat una viticultura amb personalitat pròpia, i sobretot un raïm genuí. Està present a la comarca des de temps immemorial i el seu conreu ha perdurat durant segles gràcies a l'esforç i a la cultura de la societat terraaltina. El Costums d'Orta (1296) i de Miravet (1319) donen fe del cultiu de la vinya i la producció de vi a la comarca. Al llarg de la història el vi de la Terra Alta s'ha distingit sempre per la seva força i caràcter. La tradició en l'elaboració de productes s'ha anat alternant en vins blancs i negres però sempre s'ha mantingut intacta la tradició en l'elaboració de vins blancs secs i de vins de licor. La tradició en l'elaboració dels vins blancs secs es tal, que a durant bona part del segle passat els vins de la Terra Alta es distingien entre els blancs verges i els blancs brisats Aquestos últims s'obtenien a través de la fermentació del raïm blanc sencer trepitjat i destacaven per la seva extraordinària riquesa d'aromes i cos.
La cultura vitivinícola a la Terra Alta presenta quatre particularitats importants: la reivindicació del nom del municipi en els vins, una producció vinícola ubicada majoritàriament als cascos urbans dels municipis, una estructura productiva basada en l'empresa familiar i el cooperativisme i per últim, la notòria tradició de venda de vins a peu de celler.
Fruit de tot això, la producció vitivinícola de la Terra Alta aconseguí el reconeixement públic mitjançant el distintiu de Denominació d'Origen (DO). La DO "Terra Alta" fou reconeguda oficialment al maig de 1982, després de deu anys de provisionalitat. Actualment gràcies a l'impuls d'aquest reconeixement, un "Terra Alta" és un vi fi i mediterrani distingit pel seu cos i per l'essència de les varietats tradicionals. D'entre els seus vins segueixen destacant els vins blancs secs i en especial els elaborats majoritàriament amb Garnatxa blanca, varietat de la qual la DO "Terra Alta" en preserva un 90% de la superfície catalana i una part important de l'extensió mundial.
La gestió de la DO "Terra Alta" correspon al Consell Regulador de la DO "Terra Alta" és una corporació de dret públic a qui correspon la gestió de la DO "Terra Alta" i per tant, és l'autoritat competent en matèria de control, inspecció, certificació i promoció de la Denominació d'Origen "Terra Alta". El govern del Consell Regulador recau sobre una representació dels productors i elaboradors, i la seva acció està tutelada per l'Institut Català de la Vinya i el Vi.
El conjunt de particularitats i valors associats a la DO "Terra Alta" donen com a resultat una regió vitivinícola autèntica, on la terra, la vinya, el vi i la seva gent es converteixen en un gran atractiu turístic. Aquest atractiu té com a punt de referència l'Espai del Vi i de l'Oli, situat al mateix Consell Regulador i que ofereix un centre d'interpretació, una botiga especialitzada en vins, un punt d'informació de turisme i una aula de tast. Aquest lloc també és el punt de partida de la ruta "Els Paisatges del Vi".
CONSELL REGULADOR DO "TERRA ALTA"
Ctra. Vilalba, 31 ES 43780 GANDESA
T. 977421278
F. 977421623
info@doterraalta.com
www.doterraalta.com
© 2010 Associació País del Vi | Tots els drets reservats | Politica de privacitat | Nota legal